Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

7 Αυγούστου 2015

Για το θέμα των προσφύγων και την μεταναστευτική πολιτική

07/08/2015
Το θέμα των προσφύγων και το μεταναστευτικό είναι μία βραδυφλεγής βόμβα και απαιτεί άμεσες λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο. Οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρουσιάζουν για ακόμη μία φορά απόλυτη αμηχανία να αντιδράσουν και να δράσουν θετικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Η Ε.Ε. για ακόμη μία φορά αφήνει τις χώρες πρώτης άφιξης των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, να ενεργήσουν εντελώς μόνες τους και μάλιστα πλέον σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας. Η στάση αυτή ανοίγει το δρόμο σε εθνικιστικές ρητορικές και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία.
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα. Σε εθνικό επίπεδο, πέραν της εγρήγορσης των ίδιων των κρατικών δομών όπου υπάρχουν, οφείλει η κυβέρνηση να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν.
Απαιτείται άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και δημιουργία πραγματικών κέντρων υποδοχής και όχι κράτησης στα σύνορα για την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται με
διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.
Σε επίπεδο ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, απαιτείται η συγκρότηση κοινού πολιτικού μετώπου με χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως η Ιταλία. Το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά απαιτεί μία συνολική, κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Είναι αναγκαία η άσκηση πίεσης για αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνο. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των υπαρχόντων κοινοτικών πόρων αλλά και διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτων πόρων, οι οποίοι όμως από μόνοι τους δεν αρκούν για να λυθεί το πρόβλημα καθώς η χώρα μας σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τα μεγέθη των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει απαθής στην ανθρωπιστική κρίση που συντελείται. Οι μετανάστες παραμένουν άνθρωποι σε κατάσταση ανάγκης και γι’ αυτό χρειάζονται λύσεις προς θετική κατεύθυνση. Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τόσα χρόνια άφησαν το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι τεράστιες, όπως και της σημερινής κυβέρνησης που δεν έχει ούτε καν παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε ένα θέμα που δεν σχετίζεται με τα μνημόνια και αποτελεί θεωρητικά μία από τις προγραμματικές προτεραιότητες της αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου