Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

14 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Ανταίου Χρυσοστομίδη


Δημοκρατική Αριστερά, η Κεντρική Επιτροπή και ο Πρόεδρός της εκφράζουν τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του συντρόφου μας Ανταίου Χρυσοστομίδη, που έφυγε σε ηλικία 63 ετών, αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια, μια πολύ δύσκολη ασθένεια.
Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο, παιδί του αξέχαστου συντρόφου μας Σοφιανού Χρυσοστομίδη, που αποχαιρετίσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σπούδασε στην Ιταλία στα χρόνια της δικτατορίας και ως φοιτητής της αρχιτεκτονικής εντάχθηκε στις γραμμές του Ρήγα Φεραίου και της Κομματικής Οργάνωσης Σπουδαστών του ΚΚΕ εσωτερικού.
Η συμβολή του στη συγκρότηση μιας πολιτιστικής πολιτικής της ανανεωτικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς ήταν καθοριστική. Συμμετείχε ενεργά στην οργανωμένη δράση μέσα από τους Τομείς Πολιτισμού, του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού, της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου» και της συντακτικής επιτροπής του
«Θούριου», ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση από τις γραμμές του πατριωτικού μετώπου στην Ιταλία. Ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και μέλος της πρώτης πανελλαδικής πολιτικής Επιτροπής της το 2010. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου δήλωνε με την διορατικότητα που τον διέκρινε ότι η «Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία».
Το 1983 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Ένα, στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας, ενώ η δημοσιογραφική του ενασχόληση συνεχίστηκε μέχρι τις ημέρες μας στην εφημερίδα Αυγή, στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή μία ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας».
Παράλληλα προώθησε την άλλη αγάπη του, τη λογοτεχνία, μεταφράζοντας πάνω από 60 βιβλία ιταλικής λογοτεχνίας και δοκιμιογραφίας. Για τη δραστηριότητά του αυτή κέρδισε το Κρατικό Βραβείο λογοτεχνικής Μετάφρασης, το Μεσογειακό Βραβείο για την Κουλτούρα (Πανεπιστήμιο Κατάνιας), ενώ το Ιταλικό Κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη διεισδυτική ματιά του Ανταίου, την προσήλωσή του στις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς. Στην οικογένεια του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντα με πολύ αγάπη και βαθιά εκτίμηση.
Θα τον αποχαιρετίσουμε τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο, όπου θα τελεστεί η πολιτική του κηδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου