Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

24 Φεβρουαρίου 2014

Aνακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ


Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε  η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της "Δημοκρατικής Αριστεράς"  με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη τη χώρα και με την παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Κατά τις διαδικασίες της συνδιάσκεψης αναδείχθηκε η νέα Γραμματεία του Τομέα με υπεύθυνους για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τον Γιάννη  Αμοιρίδη και για την περιφερειακή την Έφη Παγκάλου, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση για την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία της ΔΗΜ.ΑΡ. ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και η συνδιάσκεψη κατέληξε στα εξής με βάση και την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε.:

1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στο πλαίσιο αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η μεταρρύθμιση, η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και η ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στη βάση προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων.

22 Φεβρουαρίου 2014

Ομοφωνα η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ενεκρινε την εισηγηση της ΕΕ για αυτοδιοικητικες και ευρωπαϊκες εκλογες


Ολοκληρώθηκαν σήμερα 22/2/14 οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, καθώς και τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος των εργασιών, ενέκριναν ομόφωνα τη σχετική εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

(22/02/2014) Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

13 Φεβρουαρίου 2014

​Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη δικαστική απόφαση απαγόρευσης προβολής εκπομπής.


Η δικαστική απόφαση που απαγορεύει την προβολή εκπομπής του Mega για τη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τη μυστικότητα της ανάκρισης,επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη αντιλήψεις και πρακτικές που δεν είναι συμβατές με τη λειτουργία του τύπου και τις αρχές της ελευθεροτυπίας.

Τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, δεν είναι εχθροί της δικαιοσύνης. Όπως κατ'επανάληψη έχει αποδειχθεί και στη χώρα μας, είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της στην αναζήτηση της αλήθειας.

12 Φεβρουαρίου 2014

Απόσπασμα από την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη για την ψήφο των μεταναστών.


"Κύριε Υπουργέ, να σας πω, όμως, τι Οπισθοδρόμηση είναι, όπως πολύ σωστά είπατε στην τοποθέτησή σας, ότι από το Μάρτιο του 2013 με μια εγκύκλιό σας –αν δεν κάνω λάθος ήταν δική σας εγκύκλιος- ουσιαστικά ανεστάλη, «πάγωσε» η ισχύς του νόμου περί ιθαγένειας. Έκτοτε έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει έρθει νέο νομοσχέδιο.
Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, όχι στην Ευρώπη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει σε ισχύ πλαίσιο απονομής ή χαρακτηρισμού ιθαγένειας. Αντί, λοιπόν, να έρθει η ολοκληρωμένη πρότασή σας για συζήτηση, μέσα στην οποία πιθανόν να υπάρχει και η συγκεκριμένη, φέρνετε ξεκούδουνα μια ρύθμιση μόνο για την ψήφο των μεταναστών.

4 Φεβρουαρίου 2014

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις Περιφερειακές εκλογές


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 πραγματοποιούνται σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης. Οι πολίτες βιώνουν δυσβάστακτα μέτρα, ενώ το κοινωνικό κόστος της σταθεροποίησης είναι δυσανάλογα μεγάλο. Ο τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι κοινωνικά δίκαιος, ούτε οικονομικά αποτελεσματικός.

Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει την ανάγκη  διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση.
Τόσο στη διαμόρφωση, όσο και στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και οι νέες Περιφερειακές Αρχές, που θα προκύψουν από τις ερχόμενες εκλογές.
Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Περιφερειακών συμβουλίων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, στην ανασυγκρότηση της χώρας, στην ανακούφιση των πολιτών, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα προωθεί μια νέου τύπου ανάπτυξη.

Κεφαλονιά: Χωρίς σύστημα διαχείρισης κρίσεων.


Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά. 

 Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής 2/2/14 κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Τσούκαλη προκειμένου να έχει επαφές με φορείς και κατοίκους του νησιού.

 Ο νέος σεισμός των 5,9 ρίχτερ έχει ανατρέψει πλήρως  τα δεδομένα. Ουσιαστικά γίνονται εξαρχής αυτοψίες των κτιρίων και καταγραφή των ζημιών. Ο κ. Τσούκαλης ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέκο Παρίση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. 
Αυτό που προκύπτει, για άλλη μια φορά είναι ότι η χώρα δε διαθέτει σύστημα διαχείρισης κρίσεων. Οι  επισκέψεις εκπροσώπων του κράτους για συντονισμό ή δηλώσεις συμπαράστασης δεν αρκούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Απαιτείται σχέδιο, συντονισμός, χρονοδιάγραμμα και πόροι για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων.

 Η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μη μείνουν στα χαρτιά οποιεσδήποτε εξαγγελίες.