Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

24 Φεβρουαρίου 2014

Aνακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ


Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε  η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της "Δημοκρατικής Αριστεράς"  με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη τη χώρα και με την παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Κατά τις διαδικασίες της συνδιάσκεψης αναδείχθηκε η νέα Γραμματεία του Τομέα με υπεύθυνους για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τον Γιάννη  Αμοιρίδη και για την περιφερειακή την Έφη Παγκάλου, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση για την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία της ΔΗΜ.ΑΡ. ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και η συνδιάσκεψη κατέληξε στα εξής με βάση και την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε.:

1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στο πλαίσιο αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η μεταρρύθμιση, η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και η ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στη βάση προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων.
Κάθε επιδίωξη μετατροπής τους σε δημοψήφισμα υπηρετεί μια στενά κομματική λογική, με την οποία η δημαρ είναι αντίθετη.
Η "Δημοκρατική Αριστερά" υποστηρίζει το πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η "Κίνηση των πέντε δημάρχων" για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως σημαντική παρέμβαση  προοδευτικού και κοινωνικού προσανατολισμού για μιαν αυτοδιοίκηση χειραφετημένη από τα κόμματα και την κεντρική εξουσία.

2. Οι εκλογές για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχουν ταυτόχρονα και αυτοδιοικητικά και πολιτιτικά  χαρακτηριστικά. Η "Δημοκρατική Αριστερά" επιδιώκει συμπαρατάξεις στη βάση προγραμματικής συμφωνίας που θα αποτυπώνει μια δημοκρατική και προοδευτική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση.

3. Η διοικητικά και οικονομικά αυτοτελής αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα για την μετά την κρίση περίοδο.

4. Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφώσει ένα κείμενο εκλογικής διακήρυξης,  θα επικαιροποιήσει τις προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και θα θέσει στη διάθεση των οργανώσεων ένα πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για την επαρκή πολιτική και οργανωτική προετοιμασία τους ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου