Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

30 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Εκδηλωση για τον Πολιτισμο στο Γκαζι 5/12/12, 7μμ

Η πολιτιστική πολιτική αλλά και η εφαρμογή της είναι σήμερα ένα ιδιαιτέρως επίκαιρο θέμα συζήτησης, ακριβώς επειδή είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή παραδείγματος. Η αναζήτηση πόρων, η σχέση ιδιωτικού και δημόσιου αγαθού, αλλά και οι ίδιες οι πολιτειακές εγγυήσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία βρίσκονται σε μια αποφασιστική καμπή. Οι εντοπισμένες, στοχευμένες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις καθώς και οι εναλλακτικές προτάσεις για μια σύγχρονη πολιτιστική πολιτική σκοντάφτουν σήμερα όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στη θεσμική αδράνεια της τρέχουσας διακυβέρνησης.

Για το θέμα αυτό, ο Τομέας Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς οργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, εκδήλωση με θέμα:
«Ποιος Πολιτισμός
Θεσμοί και πολιτιστική πολιτική σε δύσκολους καιρούς»

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές:

Σταύρος Ζουμπουλάκης – Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Μυρσίνη Ζορμπά – Ερευνήτρια πολιτιστικής πολιτικής
Μαρία Κομνηνού – Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμ. Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Άννα Καφέτση – Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Σταύρος Μπένος – Πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Ε.Ε. της Δημ.Αρ. θα αναλάβει το συντονισμό της συζήτησης και την παρουσίαση των θέσεων για τον πολιτισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Την εκδήλωση προλογίζει ο Γιάννης Κακουλίδης, ποιητής, συγγραφέας και μέλος της Ε.Ε. της Δημ.Αρ.

Θα χαιρετίσει ο Φώτης Κουβέλης Πρόεδρος της Δημ.Αρ.

Οι ομιλητές, ο καθένας βάσει της εμπειρίας του και με αναφορά στο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται, καλούνται να παρουσιάσουν τη λειτουργία των πολιτιστικών θεσμών και φορέων στην Ελλάδα, αλλά και να εκφράσουν τις απόψεις τους για την αλλαγή μοντέλου (δεδομένων των συνθηκών κρίσης), καθώς και για τη σύγκριση πολιτιστικής πολιτικής και λειτουργίας των θεσμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το event της εκδήλωσης στο facebook: https://www.facebook.com/events/176527609213614/

18 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση 20/11/13 ΔΗΜΑΡ: «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής»

Εκδήλωση με θέμα την «αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής» διοργανώνει η Δημοκρατική Αριστερά. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, στο ξενοδοχείο PARK στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Δημοκρατική Αριστερά σας προσκαλεί στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, στο ξενοδοχείο PARK (Λ. Αλεξάνδρας), με θέμα:
«Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Γρηγοράκος Λεωνίδας        Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Ασκούνης Κώστας               Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλλιθέας
Καμίνης Γιώργος                 Δήμαρχος Αθηναίων, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ                           
Αναγνωστάκης Δημήτρης   Βουλευτής Εύβοιας, Υπεύθυνος Τομέα Αυτοδιοίκησης ΔΗΜΑΡ
Ιωακειμίδης Γιώργος           Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ
Κοντιάδης Ξενοφών            Καθηγητής Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ζάννης Παναγιώτης            Διδάκτορας Τμήματος Κοινωνιολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου Πρόεδρος Μ.Κ.Ο. Κοινωνικής Παρέμβασης & Σχεδιασμού «Αθηνά»
Μοχιανάκης Κώστας           Μέλος Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ                            Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Περιφέρειας Κρήτης

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος

16 Νοεμβρίου 2013

Δημήτρης Χατζησωκράτης, «Πολυτεχνείο ’73. Αναστοχασμός μιας πραγματικότητας».

Μια μαρτυρία και ιστορική αποτίμηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, γραμμένη από έναν από τους πρωταγωνιστές. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας 2005.

"Με την άνεση των 30 χρόνων που έχουν περάσει, με τη δυνατότητα να έχω μπροστά μου ένα σημαντικότατο υλικό με αναφορές, αποτιμήσεις, εκτιμήσεις, προσωπικές καταγραφές, πολιτικές αποφάσεις κομμάτων και αναλύσεις, έρχομαι σήμερα να καταθέσω τη δική μου άποψη για τις τρεις ημέρες και τις τέσσερις νύκτες του Νοέμβρη του '73.
Καθώς έχουν συμπληρωθεί 30 χρόνια, τα πράγματα έχουν κάπως κατασταλάξει. Μπορεί πολύ πιο νηφάλια να ακουστεί ο λόγος, να τεθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, να αναπτυχθούν με πληρότητα οι τότε υπαρκτές πολιτικές διαφορές σε ό,τι αφορά την αρχή της κατάληψης του Πολυτεχνείου, τη συνέχιση και κυρίως την προοπτική εξόδου. Οι μαρτυρίες και οι τοποθετήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών με το πέρασμα του χρόνου έχουν γίνει πιο ανεκτικές απέναντι στη διαφορετική άποψη.
Τα ιστορικά γεγονότα έχουν πάντα μια ακατανίκητη δύναμη. Συνέβησαν. Δεν παύει όμως να υπάρχει ο πειρασμός της αναζήτησης πιθανών σεναρίων για το τι θα μπορούσε να είχε επισυμβεί αν δεν είχε μεσολαβήσει το Πολυτεχνείο! Ποια θα ήταν η πιθανή εξέλιξη, πώς και με ποιους όρους θα γίνονταν η πτώση της χούντας, ποιος θα ήταν ο χαρακτήρας της μετάβασης στη μεταπολίτευση.
Πολύ περισσότερο που στο διάβα του χρόνου παρακολουθήσαμε την πτώση δικτατοριών, όπως στην Πορτογαλία και αμέσως μετά στην Ισπανία, πολύ αργότερα στη Χιλή αλλά και εντελώς τελευταία του Μιλόσεβιτς. Κάθε περίπτωση προφανώς με τις ιδιαιτερότητές της!
Αυτό τον πειρασμό δεν θέλησα κατ' ουδένα τρόπο να τον αποφύγω...
Από τη μεριά μου πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο αναστοχασμός του παρελθόντος έχει χρησιμότητα για το παρόν και το μέλλον. Ακόμη και η ακραία περίπτωση, όπου ο αναστοχαζόμενος θέλει να αφηγηθεί τα ιστορικά γεγονότα με στόχο τη δικαίωσή τους, ως εκπλήρωση ενός "χρέους" από μια προσωπική στάση του, έχει το δικό της ενδιαφέρον."

Εκδόσεις: Πολις 2005



15 Νοεμβρίου 2013

H ΔΗΜΑΡ για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Σαράντα χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου και ενώ η χώρα  διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική και  κοινωνική  κρίση της Μεταπολίτευσης, τα αιτήματα της εξέγερσης του 1973 για ισότητα και δημοκρατικά δικαιώματα,  παραμένουν ορόσημα και  περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.   
Η νέα γενιά  σήμερα  μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία. Βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται, αλλά  αρνείται να  τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας. Αρνείται να αποτελέσει «τη χαμένη γενιά»  και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει.  Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει  στα ψευδοδιλλήματα και το λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της  την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που  φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται.



8 Νοεμβρίου 2013

Σ. Λυκουδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 6 μήνες ζωής στην κυβέρνηση που υποτίθεται ότι βιάζεται να διαδεχτεί!


Ομιλία κατά τη συζήτηση επί της Πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης από 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία σφραγίζει -αυτή είναι η αλήθεια, συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, πώς να το κάνουμε- τον χαρακτήρα της Κυβέρνησης, προσπαθεί να εμφανίζει, να επιδεικνύει συνεχώς την εικόνα μιας κυβέρνησης αποφασιστικότητας και αποτελεσμάτων.

Εγώ αντιλαμβάνομαι αυτή την προσπάθεια, αντιθέτως, ως μια συνεχή ανάληψη ρίσκου χωρίς περίσκεψη.
Θέλετε παράδειγμα;
Ο αυτοκαταστροφικός τρόπος που χειρίστηκε ο κ. Πρωθυπουργός την υπόθεση της ΕΡΤ τον Ιούνιο.
Θα μπορούσε εδώ να ακουστεί «ε, και λοιπόν τι μας πειράζει το αυτοκαταστροφικό του σύνδρομο;».
Δεν είναι έτσι, γιατί παράλληλα αυτός ο χειρισμός υπήρξε επίσης κοινωνικά ψυχρός και αδιάφορος για την τύχη 3.000 εργαζομένων. Αργά ή γρήγορα θα φτάναμε στα σημερινά. Στην ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου, αυτή τη φορά από τα ΜΑΤ.

Υπάρχει συνάδελφος που δεν θλίβεται από την εικόνα; Όποια άποψη και αν έχει και για τις επίσης πολλαπλές ευθύνες και άλλων χώρων για τα περί την ΕΡΤ αδιέξοδα.
Αλλά να ήταν μόνο αυτό!

Ο αλαζονικός τρόπος που χειριστήκατε την τρικομματική κυβέρνηση αλλά και η σημερινή χωρίς σαφές σχέδιο πορεία της Κυβέρνησης στην κρισιμότερη φάση που περνάει η χώρα, με άσκηση πολιτικής στη βάση των άμεσων αναγκών της καθημερινότητας, με κάνουν να πιστεύω ότι δεν διδαχθήκατε τίποτα από τα λάθη σας.

Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Πρωθυπουργός θα είχε διδαχτεί από την προσωπική πολιτική του πορεία ότι η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν χαλιναγωγεί αυτή του την τάση για υποτιθέμενη αποφασιστικότητα, η οποία στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτικά σλάλομ με προφανείς κινδύνους.

Θα μπορούσε κάποιος να πεί: Να λοιπόν λόγοι, για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας και να οδηγηθεί μια τέτοια κυβέρνηση σε πτώση.

Αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ;


Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τουλάχιστον τα ηγετικά σας στελέχη, που τα γνωρίζω, δεν υπήρξαν ποτέ τόσο αφελείς. Δεν υπάρχει πιο απλόχερη χείρα βοηθείας αυτήν την ώρα προς την Κυβέρνηση από την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτετε.

Την Κυριακή το βράδυ, εκτός κι αν έρθει η γη ανάποδα - που δεν θα έρθει- η Κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει την συσπείρωσή της. Θα έχει εξασφαλίσει τη συνοχή της που τόσο ανάγκη την έχει.
Και την απρόσκοπτη πορεία της, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, με όλες τις δυνατότητες της στο τραπέζι για να παράξει και να στηρίξει όποιες πολιτικές αποφασίσει η ίδια σε συνεννόηση με τους δανειστές μας.
Ή δεν είναι έτσι; Δεν το ξέρετε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απόλυτος τακτικισμός. Η εξυπηρέτηση, συνειδητά, της βαθύτατα αντιλαϊκής στρατηγικής επαναθεμελίωσης ενός νέου, χειρότερου και πιο αμείλικτου δικομματισμού.

Το εκβιαστικό «ή μ' εμάς ή μ'αυτούς» είναι η νέα μεγάλη μαύρη τρύπα στην ελληνική πολιτική ζωή.

Γιατί δεν θέλετε να κυβερνήσετε, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Παιχνίδια εξουσίας παίζετε και μάλιστα τα παίζετε επιδιώκοντας να μην έχετε κόστος και απ΄αυτήν την εξέλιξη.

Γι΄ αυτό λέτε στους Αμερικανούς, με ξεκάθαρες κουβέντες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφή η έξοδος της από το Ευρώ αλλά στο λαό μας καλλιεργείτε συγχύσεις.

Γι΄ αυτό θεωρείτε την ΕΡΤ όχι περιουσία του λαού, αλλά βοήθημα σ΄αυτά τα παιχνίδια εξουσίας αδιαφορώντας επί της ουσίας για τους ανθρώπους που περιμένουν να δουλέψουν.

Γι΄αυτό δεν βρήκατε ακόμη χρόνο να συσκεφτείτε, να συζητήσετε το ζήτημα της Απλής Αναλογικής που σας έθεσε η ΔΗΜΑΡ την προηγούμενη εβδομάδα.

Διάβασα όμως ότι, μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστρέφοντας από το Τέξας, σήμανε, λέει συναγερμό, συγκάλεσε τα όργανα του κόμματος ξημερώματα, συνεδριάσεις, επεξεργασίες, σενάρια, πρότεινε ο ίδιος την πρόταση δυσπιστίας.

Γιατί;
Για να δώσετε έξι μήνες ζωής σε μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι βιάζεστε να διαδεχτείτε;

Για να επιδείξετε κι εσείς αυτό που έκανε και η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση; Υποτιθέμενη ετοιμότητα για την κατάληψη της εξουσίας, χωρίς επίγνωση των βασικών προϋποθέσεων, χωρίς ρεαλιστικό σχεδιασμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Φώτης Κουβέλης καταδείκνυε στην περίοδο της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση την επίδειξη δύναμης ως ατελέσφορη επιλογή, που μόνο σε μεταρρυθμίσεις δεν οδηγούσε.
Τώρα όλοι διαπίστωσαν τα αδιέξοδα αυτής της τακτικής του πολιτικού αυταρχισμού.

Θα μπορούσαμε σήμερα να επιχαίρουμε, γιατί δικαιωθήκαμε κατά μια έννοια.

Θα μπορούσαμε, επενδύοντας στην αντιμνημονιακή ρητορεία, να εξαργυρώσουμε την επιταγή της αποχώρησής μας από την κυβέρνηση. Αλλά είναι επιταγή ακάλυπτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο η χώρα δεν στηρίζεται στα πόδια της, όσο βρίσκεται υπό επιτροπεία. Τι να την κάνουμε μια τέτοια επιταγή;

Στις εκλογές του Ιουνίου ο λαός έδωσε στη Δημοκρατική Αριστερά σχετικά μικρή δύναμη.
Έτσι επέλεγε σ΄ όλη τη μεταπολίτευση. Εκτιμούσε τον Κύρκο, σεβόταν τον Χαρίλαο αλλά ψήφιζε τον Ανδρέα.
Επιβράβευε τη δημαγωγία, παρέδιδε εν λευκώ, με αυτοδυναμίες, την τύχη του σε όσους του χάιδευαν τα αυτιά, σε όσους έκαναν πολιτική με συνθήματα και με φόβους.

Ελπίζω, πριν να είναι αργά, να καταλάβει ο λαός μας ότι δεν του χρειάζονται πολιτικοί υψίφωνοι, ούτε ρήτορες της δημαγωγίας, ούτε χτυπήματα του χεριού στο τραπέζι. Του χρειάζονται συνετοί και υπεύθυνοι πολιτικοί.

Εμείς δεν θα στηρίξουμε με ναι ή όχι τους πρωταγωνιστές του νέου δικομματισμού.
Θα δηλώσουμε και θα είμαστε παρόντες ως η άλλη τρίτη δύναμη της ελπίδας.

4 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης για τις Δημοτικές Εκλογές




Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας εκτιμά ότι η γενική κρίση, η υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση συνολικά του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, οι αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησης σε συνδυασμό με  την κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου κυριαρχούν ενίοτε  προσωπικές στρατηγικές παλαιοκομματικού χαρακτήρα, όξυναν υπαρκτά αλλά και δημιούργησαν νέα προβλήματά στην πόλη μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι το διακύβευμα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Μάιο του 2014 είναι η ανάδειξη του ρόλου των πολιτών, η συμμετοχή τους στις τοπικές υποθέσεις, η ευκαιρία να αναδειχθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις και νέα ικανά πρόσωπα να αναλάβουν τη διοίκηση της πόλης μας. Οι εκλογές δεν είναι ούτε κομματικό δημοψήφισμα ούτε πεδίο ανάπτυξης λαϊκισμού, είναι μια ευκαιρία για συνεργασία πλατιών προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.

Σήμερα στην πόλη μας υπάρχει τεράστιο κενό εκπροσώπησης αυτών των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που δεν βολεύονται με τον παραγοντισμό, την οικογενειοκρατία, την ρουσφετολογία και τον λαϊκισμό. Εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις  στη συγκρότηση  μιας ανεξάρτητης προοδευτικής κίνησης, η οποία θα στηρίζεται στην αυτενέργεια των πολιτών, πάνω και πέρα από κομματικές προτιμήσεις. 

Η συμμετοχή των φίλων και μελών της ΔΗΜΑΡ στην προσπάθεια αυτή θα στηριχτεί, επιδιώκοντας ευρύτερες συγκλίσεις, στους εξής γενικούς θεματικούς άξονες:

  •  τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
  •  τη δημιουργία, αλλά και στην ενίσχυση όπου υπάρχει, ενός αποτελεσματικού κοινωνικού διχτύου προστασίας και αλληλεγγύης για όσους δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις οδυνηρές συνέπειες τις κρίσης
  • την παροχή υπηρεσιών ποιότητας προς τον δημότη
  • την ενίσχυση του δημοκρατικού και συμμετοχικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, του ελέγχου και της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
  • την καλλιέργεια της αντίληψης για μια ανοιχτή πόλη, φιλική προς τον πολίτη και τον επισκέπτη, ανεκτική στη διαφορετικότητα και στον πολιτισμικό πλουραλισμό, αντίπαλη στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και στη  βία.

Φιλαδέλφεια Χαλκηδόνα 4/11/2013

2 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο.

Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει με αποτροπιασμό τη δολοφονία δυο νέων ανθρώπων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την Παρασκευή 1/11/13. Η δημοκρατία και η νομιμότητα θα σταθούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θέλουν να επιβάλουν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος.

1 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εναλλακτικό σχέδιο και πολύ περισσότερο σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση. Αντιθέτως προκαλούν τεράστια σύγχυση στην κοινωνία, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και τις αδικίες. Η ΔΗΜΑΡ, κατ’ επανάληψη, έχει μιλήσει για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με βασική αρχή τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Ένας φόρος που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες των πολιτών, για αυτό και θα έχει ως βασικό στοιχείο αυτό της προοδευτικότητας σε συνδυασμό με απαλλαγές για τα φτωχά στρώματα και τους ανέργους.