Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

31 Αυγούστου 2013

Για το «εμπάργκο» της ΔΗΜΑΡ στην Δημόσια Τηλεόραση


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας, Σπύρου Λυκούδη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου


«Η δική μας Αριστερά δεν είναι η Αριστερά του εμπάργκο και των αποκλεισμών. Σεβόμαστε τους φορείς που εκπέμπουν και τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε όλα τα μέσα. 
Επειδή έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα Πρόταση άρσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργούσε την πρώην ΕΡΤ,  αποφασίσαμε ότι είναι και νομικά σωστό και πολιτικά συνεπές, μέχρι τη συζήτηση της πρότασής μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, να  απέχουμε από τις συζητήσεις στη νέα Δημόσια Τηλεόραση. Αυτή είναι η απόφασή μας κι αυτήν την προσωρινότητα έχει.»

25 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΑΡ: Για την εξυγιανση του χωρου της υγειας

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.


Το πάρτι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να τελειώσει παντού. Ο χώρος της υγείας πρέπει να εξυγιανθεί και ταυτόχρονα να αντιστραφεί η καθοδική πορεία της ποιότητας των παρεχόμενων  υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Για να γίνει βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου της  σκοπιμότητας και του μεγέθους κάθε δαπάνης.
Άμεσα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα διαγνωστικά πρωτόκολλα  που θα μειώσουν τις δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα μειώσουν κυρίως τις φαρμακευτικές δαπάνες, να αποτυπωθούν σωστά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και να συσχετισθούν στενά με  τις ασθένειες και  τις ιατρικές πράξεις και να καθιερωθούν πιστοποιητικά ποιότητας για όλους τους παρόχους  υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δομών.

9 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΑΡ: Διοικητικη Μεταρρυθμιση και μειωμενη προσφορα δημοσίων υπαλληλων

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τα στοιχεία ελέγχων του Σώματος ελεγκτών – επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

Τα στοιχεία ελέγχων που έδειξαν μειωμένη προσφορά εργασίας εργαζομένων σε φορείς του δημόσιου τομέα,  επιβεβαιώνουν την ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών, με άξονες τα νέα οργανογράμματα,  την ορθολογική κατανομή προσωπικού μέσω της κινητικότητας, την αξιολόγηση σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο με βάση τιθέμενους στόχους, τη  θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων προαγωγής, τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή αυστηρού και σαφούς  πειθαρχικού δίκαιου.

Αυτή η πολιτική που στήριξε η Δημοκρατική Αριστερά και ο προώθησε ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δεν έχει σχέση με την  απορρύθμιση του δημοσίου τομέα που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους μιας επανεκκίνησης της διοικητικής μεταρρύθμισης.

 

5 Αυγούστου 2013

Φ. Κουβελης: Για την αποχωρηση απο την κυβερνηση, τις εκλογες και την ασαφεια στην πολιτικη ΣΥΡΙΖΑ

Απόσπασμα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και το δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο.

Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

«Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση της αφήρεσε και μέρος του ηθικού της πολιτικού κύρους, αλλά και της νομιμοποίησής της. Είναι ακριβές ότι η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στη στήριξη της κυβέρνησης δημιουργούσε αναμφισβήτητα και αναχώματα, δημιουργούσε και αρνήσεις, αρνήσεις που είχαν σχέση με την εφαρμογή μέτρων τα οποία εμείς κρίναμε και αναποτελεσματικά και περαιτέρω επιβαρυντικά για την ελληνική κοινωνία (…) Είναι ακριβές, επίσης, ότι η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς αφήνει περιθώριο στους δύο συγκυβερνώντες να εφαρμόσουν μια πολιτική η οποία δεν είναι μεταρρύθμιση, αντιθέτως είναι μια συντηρητική πολιτική».


Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή αλλαγής κυβέρνησης

Εάν η κυβέρνηση δεν αντέξει και θελήσει να προσφύγει σε εκλογές, δεν είναι αναγκαίο να υπάρξουν εκλογές, μπορεί η παρούσα βουλή να αναζητήσει νέα κυβέρνηση και ενδεχομένως το νέο πρωθυπουργό.

Για τη συνέντευξη του κ. Δραγασάκη στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και τη γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

«Παρά το γεγονός ότι τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν κάποιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί, όμως, να παραμένει το μεγάλο ερώτημα: τι θα γίνει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, με τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας. Κατά τούτο νομίζω ότι τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης προσδιορίζονται και από έντονη ασάφεια, η οποία δεν επιτρέπει την αναζήτηση συγκεκριμένου πολιτικού στίγματος που θα δικαιολογεί να διαπιστώσει κανείς τη στροφή, την επαναφορά των πραγμάτων στον πολιτικό ρεαλισμό. Από τη ΔΗΜΑΡ, καμία πολιτική που θα δημιουργήσει διακινδύνευση της χώρας αναφορικά με τη συμμετοχή της και την παραμονή της στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Για τις πρωτοβουλίες των πέντε δημάρχων

«Είναι πάρα πολύ θετική κίνηση. Μιλάνε με πάρα πολύ σημαντικούς όρους για τον πραγματικά ανεξάρτητο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλάνε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα επηρεάζεται, πολλώ δε μάλλον δεν θα χειραγωγείται από κόμματα ούτε από την κυβέρνηση. Είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο αυτό που ως πολιτικό μήνυμα στέλνεται από τους πέντε ανεξάρτητους δημάρχους».

 

1 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΑΡ: Στοιχεια Κοινωνικης Αναλγησιας στη διαθεσιμοτητα 2.112 εκπαιδευτικων







Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για την ένταξη σε διαθεσιμότητα 2.122 εκπαιδευτικών της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους 2.122 εκπαιδευτικούς της τεχνολογικής εκπαίδευσης που βρίσκονται από σήμερα το πρωί σε διαθεσιμότητα. Ταυτόχρονα εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ απολύτως χρήσιμων στην κοινωνία και με μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες, όπως της υγείας και των γραφικών τεχνών, χωρίς καν να έχει δοθεί στη διαβούλευση  το σχέδιο για το Τεχνολογικό Λύκειο. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση της β/θμιας τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. 

Η μη εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων επιτείνει το πρόβλημα καθώς στερεί από την εκπαίδευση ακόμα και τους έμπειρους και με προσόντα καθηγητές. Η μη εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των καθηγητών που είναι προστάτες ατόμων με αναπηρία και μονογονεϊκών  οικογενειών, παρά τις διατάξεις του νόμου, δείχνει την κοινωνική αναλγησία και την μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων δικαίου από την πλευρά της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.