Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

16 Φεβρουαρίου 2013

Απάντηση Φωτη Κουβελη σε επιστολη Ευαγγελου Βενιζελου




Επιστολή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

 Ευχαριστώ  για την πρόσκληση στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εύχομαι  επιτυχία. 

Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες "αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού" του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεών σας για την "κεντροαριστερά" και ευρύτερα για την πορεία της χώρας.

Η ΔΗΜΑΡ όμως, δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. 'Η να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της "ταυτότητάς του", μέσα μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων. Όχι μόνο για λόγους αρχής. Κυρίως, γιατί αυτή η διαδικασία δεσμεύει αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. 

Δεν είναι  υπόθεση που  εξαρτάται από μία συνάντηση "κορυφής", ιδίως όταν οι διεργασίες αυτού του ευρύτερου χώρου είναι σε εξέλιξη, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναζητούν ακόμα προγραμματικές συμπτώσεις, στρατηγικούς προσανατολισμούς και νέες κοινωνικές συμμαχίες. 

Το γεγονός, όπως  επισημαίνεις, ότι η επιρροή του "χώρου αυτού", είναι μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική αποτύπωσή της, πρέπει να προβληματίσει δημιουργικά. Χρειάζεται ουσιαστικός αναστοχασμός. Όχι ένα εύκολο "πάμε παρακάτω".

Τα "γιατί" έχουν μεγάλη αξία. Και αν δεν απαντηθούν -πριν απ' όλα- και από όλους καθαρά, ειλικρινά και πειστικά, η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μία μη αξιόπιστη πολιτική διαδικασία.

Επίσης, πιστεύω, ότι η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού  δεν προωθείται με επικοινωνιακούς χειρισμούς, πριν ή μετά από ένα κομματικό συνέδριο. Θέλει  συστηματικές  και  ουσιαστικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού. 

Η Δημοκρατική Αριστερά  είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς ηγεμονισμούς. Αφορά έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει, επίσης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας  που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση, που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά  μέτωπα,  προωθώντας  "συνθέσεις απόψεων", χωρίς, όμως, να τις "εκβιάζει".
 
Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και θα μελετήσουμε τα συμπεράσματά του και τις αποφάσεις του. Και βέβαια θα συζητήσουμε  με όλους : κινήσεις, ομάδες, πρόσωπα, κάθε σκέψη και ιδέα που προάγει την ουσιαστική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου  δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, με βάση αρχές και αξίες, αλλά και στο πλαίσιο ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 


15 / 02 / 13

10 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής 10/2/2013

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία(16 λευκά και κανένα κατά). Στο τέλος των εργασιών κατατέθηκε κείμενο συμβολής-προβληματισμού από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής («Αριστερό Δίκτυο»), το οποίο δεν ετέθη σε ψηφοφορία. Επίσης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία(11λευκά) το πρόγραμμα δράσης του επόμενου εξαμήνου, που εισηγήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε Σπύρος Λυκούδης. 
 
Ακολουθούν το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, καθώς και το Κείμενο Προβληματισμού, στο τέλος η ομιλια του Φωτη Κουβελη:


Κείμενο Πολιτικής Απόφασης:

1.       Εκτίμηση της 1ης φάσης της κυβέρνησης συνευθύνης με κύριο στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ένας πρώτος κύκλος του κυβερνητικού έργου έκλεισε. Θεωρούμε ότι έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την αποτροπή της  χρεοκοπίας και της κοινωνικής  κατάρρευσης.  Δεν παραγνωρίζουμε  πως υπάρχουν επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό, θεωρούμε όμως  ότι σήμερα μπορούμε να δώσουμε σήμερα από καλύτερες θέσεις τη μάχη της σταθεροποίησης και της συντεταγμένης κοινωνικής προσαρμογής.
Αυτή η επιτυχία επιβεβαίωσε την επιλογή που κάναμε μετεκλογικά για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση εκτός από το ότι διασφάλισε τη συγκρότησή της, που ήταν  απαραίτητος όρος  για την αποτροπή της χρεοκοπίας , έδωσε εγγυήσεις ευρύτερης στήριξης του προγράμματος προσαρμογής, συνέβαλλε στην αποφυγή της  γενίκευσης οριζόντιων μέτρων  και βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας σε πολλά σημεία.
Τα χαρακτηριστικά της ακολουθούμενης πολιτικής δεν εντάσσονται εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο της δικής μας πολιτικής πρότασης, όμως αυτό είναι αναμενόμενο  σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ωστόσο οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν την ισότιμη συνεργασία των κυβερνητικών εταίρων. Διεκδικούμε η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ  στην κυβέρνηση  να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να  εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

2.       Στόχος μας η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.
Η προσπάθεια οφείλει να συνεχιστεί. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση. Η χώρα χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές συμπαρατάξεις για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών με αποτελεσματικότερο τρόπο, δίκαιη κατανομή βαρών, επικέντρωση σε άμεσες ενέργειες ενταγμένες σε ένα συνεκτικό σχέδιο με προοπτική. Κύριοι άξονες είναι:
•Συνέχιση της προσπάθειας για αποτελεσματικές ρυθμίσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης και ειδικά αυτές που αφορούν τη χώρα μας.
•Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.
•Ανάπτυξη ενός συνεκτικού πλέγματος πολιτικών και δράσεων, με στόχο την  υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων και την προώθηση της ανάπτυξης.
Η Δημοκρατική Αριστερά γνωρίζει ότι στη νέα φάση  πολλά θα κριθούν  από τις μεταρρυθμίσεις και τον  χαρακτήρα των αλλαγών που θα προωθηθούν στη χώρα.
Το δικό μας πολιτικό σχέδιο είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να ταυτιστεί με τις πραγματικά μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και Επιδιώκουμε να είμαστε η επισπεύδουσα δύναμη τους. Παρεμβαίνουμε για να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, να εξαντλούνται τα όρια των βελτιώσεων ειδικά σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Υποστηρίζουμε την προώθηση ενός νέου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης. Διατυπώνουμε τις διαφορές μας σε πολιτικές που ασκούνται και πρακτικές που εφαρμόζονται, με στόχο τον έλεγχο και τη βελτίωση της ασκούμενης πολιτικής.

3.       Πολιτικές μας θέσεις και παρεμβάσεις στα επίδικα ζητήματα.
Η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί όλο το πολιτικό σύστημα  να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει ανταπόκριση στην ανάγκη η πολιτική λειτουργία και αντιπαράθεση να είναι  γόνιμη και αποτελεσματική. Συχνά το  τελευταίο καιρό  η πολιτική αντιπαράθεση εκπίπτει σε μια σύγκρουση Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά την ουσία της πολιτικής και επιχειρεί να ξαναδημιουργήσει  το στερεότυπο του δικομματισμού, που όμως πλέον προβάλλει ως καρικατούρα. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των λογικών.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κρίνεται  και το ζήτημα των αντιδράσεων των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις  γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι-και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς των εργαζομένων- οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική και οι κινητοποιήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές ανάγκες της χώρας και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στη ζωή των υπολοίπων πολιτών.
H τεχνητή ένταση και η επίδειξη "πυγμής" δεν είναι η συνταγή  για την  αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος μαζί τους,  με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις, είναι   αναγκαίος δρόμος.
Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για πολίτες που ζουν στη φτώχεια και η ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι για μας ζητήματα  άμεσης προτεραιότητας. Στόχοι μας είναι : Κανείς άνεργος χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Κανένα παιδί φτωχής οικογένειας  χωρίς  σίτιση. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ενταγμένα μέσα στον κοινωνικό ιστό.  Έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής για του ανέργους.
Ειδικότερα  απαιτείται να υπάρξουν δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων  και των  ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι προστάτες οικογενειών και οι άνεργοι νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ΔΗΜΑΡ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει κανένα πρόσθετο επιβαρυντικό μέτρο. Στόχος πρέπει να είναι η υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης και το 70% των επιπλέον εσόδων να διοχετευτεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Για την υλοποίηση της ρήτρας αυτής, που συμπεριλήφθηκε στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ,  θα εργασθούμε συστηματικά όλο το 2013.
Η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, την εξάλειψη της σπάταλης στις κρατικές δαπάνες και την αντιμετώπιση της  διαφθοράς  αποτελούν  προτεραιότητα.
Η ανάπτυξη είναι το κρίσιμο μέγεθος. Έχουμε τη δική μας πρόταση για την ανάπτυξη  με χαρακτηριστικά αειφορίας. Ανάπτυξη που στηρίζεται στο νέο ρόλο του δημοσίου, στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας καθώς και κοινωνικού τομέα. Ανάπτυξη που ανασυγκροτεί τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ανοίγει δρόμο για την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Η αναγνώριση του «λάθους»  από το ΔΝΤ και άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που αφενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των λανθασμένων επιλογών, που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς, αφετέρου, να οδηγείται σε μια επιπόλαιη  και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Η στρατηγική και η τακτική της ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει όρους μιας ρεαλιστικής τροποποίησης με τη διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων,  διαγραφή μέρους του χρέους προς τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες) , μείωση των υφεσιακών μέτρων,  προγραμμάτα κοινωνικής στήριξης. Αυτές αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους  στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αλλαγή πολιτικών. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην προοπτική της οικονομικής και πολιτικής  ενοποίησης της Ευρώπης και θεωρεί ότι  μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση για κάθε κράτος μέλος στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Το πολιτικό σύστημα, η μορφή διακυβέρνησης, οι θεσμοί της χώρας βρίσκονται σε συνεχή αμφισβήτηση και κρίση. Στοχεύουμε στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι πράξεις ρατσιστικής βίας των νεοφασιστικών  κύκλων προκαλούν αποτροπιασμό και ανησυχία. Η Ελληνική Πολιτεία, τα κόμματα και όλοι οι φορείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το ρατσισμό και να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής βίας. Καθήκον μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων όλων των  πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών. Οι όποιες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του  ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα θα μας βρουν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν  τα αντικειμενικά τυπικά  κριτήρια (χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης) και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτές στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και  τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Η Δημοκρατία πρέπει να αποκρούσει αποφασιστικά  αυτές τις ενέργειες.
Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιδιώξει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης σε αυτές τις κατευθύνσεις.

4.       Ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και πάει μακριά.
Στοχεύει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου  δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων, που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Η ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί με όλο αυτό τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς,  της πολιτικής οικολογίας και
δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια που μας οδήγησαν στην  κρίση.


Κείμενο προβληματισμού «Αριστερού Δικτύου»:

Η Δημοκρατική Αριστερά ήρθε στην πολιτική ζωή του τόπου ως  απάντηση στην κρίση του πολιτικού συστήματος και θα μείνει στο πολιτικό προσκήνιο ως η αριστερά της ευθύνης έχοντας ως σταθερό προσανατολισμό την μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται σήμερα σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση με σαφείς κοινωνικές αναφορές.
Μας ενδιαφέρει η συνάντηση μας με τους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς και όχι η συντήρηση και η πολιτική επιβίωση σχημάτων και πολιτικού προσωπικού που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Ήρθαμε για να δηλώσουμε το τέλος της μεταπολίτευσης και όχι τη διαιώνιση του τέλους της.  Κάθε συζήτηση για επανίδρυση του κόμματος μας είναι άτοπη. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το πολιτικό προσωπικό του σοσιαλδημοκρατικού χώρου που επιμερίζεται σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ατυχής είναι η προσπάθεια εκπροσώπησης του κόμματός μας  από τους αρεστούς στα ΜΜΕ και όχι από τα στελέχη της ηγεσίας του.
Εργαστήκαμε επίπονα και σε δύσκολες συνθήκες προκειμένου η δική μας αριστερά, η αριστερά της ευθύνης, να βγει από το περιθώριο της πολιτικής ζωής. Και τούτο  με τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να παραμείνει και αριστερά και δημοκρατική όχι μόνο στον προγραμματικό της λόγο αλλά και στην πράξη θέτοντας τις ιδέες της υπό τη βάσανο συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών.
Με βασικό στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αποφυγή της χρεοκοπίας συνοψίσαμε την πολιτική μας στο σύνθημα “για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια”. Έτσι τον Ιούνιο του 2012 η Κ.Ε. αποφάσισε  τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που συγκρότησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.  Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση κρίθηκε τον Ιούνιο και είναι λάθος να επανερχόμαστε σ αυτή τη συζήτηση.
Δεδομένου ότι πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού αναμέναμε ότι στην καθημερινότητα θα διαμορφώνονταν μια κουλτούρα συνεργασίας, συνεννόησης ανεκτικότητας και σεβασμού των προγραμματικών ορίων του κάθε κυβερνητικού εταίρου. Αντί αυτού εισπράττουμε κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την κοινωνίας ως αυτή να ήταν μια κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την αποτροπή της εξόδου από το ευρώ και της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας στην παρούσα φάση. Με τις ασκούμενες πολιτικές όμως η οικονομία δεν παραμένει ζωντανή και πολλώ δεν μάλλον η κοινωνία όρθια. Είναι μεγάλες οι αποκλίσεις της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής από το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, χωρίς κατ ανάγκη αυτό να οφείλεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Η χώρα έχει ανάγκη από γενναίες μεταρρυθμίσεις  με σαφές κοινωνικό πρόσημο, κάτι που με επάρκεια αποτυπώνεται στις προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ.  Αντί αυτού έχουμε μια κυβερνητική πολιτική περιοριστική, εισπρακτική η οποία απαξιώνει τις δυνάμεις της εργασίας. Αγωνιζόμαστε για ένα κοινωνικό κράτος δικαίου και για έναν αριστερό μεταρρυθμισμό ο οποίος  μετατρέπει τα προνόμια των ολίγων σε δικαιώματα των πολλών  και μετατοπίζει τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες προς όφελος των  κοινωνικών στρωμάτων που δημιουργούν, σκέπτονται, εργάζονται και επιχειρούν. Αν συνεχιστούν  οι σημερινές πολιτικές δημιουργείται μια Ελλάδα η οποία δεν έχει σχέση με τα ιδανικά της Αριστεράς και ένα κράτος το οποίο θα το βρούμε σύντομα απέναντί μας και πάλι.
Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή  ότι τα μνημόνια είναι λάθος συνταγή. Σήμερα το συνομολογούν και οι εμπνευστές τους. Η Κ.Ε. θα πρέπει να ανοίξει διάλογο εντός του κόμματος για τις ασκούμενες πολιτικές. Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας πολιτική ατζέντα και να μην ασκούμε πολιτική διαμέσου επιφυλάξεων και αστερίσκων.  
Εκτιμούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ορίζοντα τετραετίας δεδομένου ότι πρόκειται για κυβέρνηση  ειδικού σκοπού και ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΔΗΜΑΡ.
Η ΔΗΜΑΡ οφείλει, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της με την κυβέρνηση, να απαιτήσει ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην λειτουργεί ως γραφείο τύπου της Ν.Δ. αλλά ως εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Το δόγμα “νόμος και τάξη”  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πυρήνας πολιτικής. Αν κάποιοι από αυτούς αδυνατούν να εναρμονιστούν με την προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να αποπεμφθούν.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Οφείλουμε να εργαστούμε για την διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών  που θα συγκλίνουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό όπου ο προγραμματικός μας λόγος θα είναι εμφανής.
Οφείλουμε να εργαστούμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, προκειμένου ο πολιτικός διάλογος με τα κόμματα της Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου να είναι ανάλογος και αντίστοιχος του πολιτικού  μας πολιτισμού.  

..................................................................



3 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ συζητά το σχέδιο "Αθηνά"- Κείμενο διαβούλευσης

To κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια επεξεργασία του τομέα παιδείας της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά». Αποτελεί κείμενο διαβούλευσης των μελών και φίλων της ΔΗΜΑΡ. Οι φίλες και οι φίλοι που θέλουν να συμβάλουν στον προβληματισμό μας μπορούν να στείλουν τις απόψεις τος στη διεύθυνση: leokastanas@yahoo.gr


 
Πρόταση Επιτροπής Θέσεων ΔΗΜΑΡ 
για το Σχέδιο «Αθηνά» 
 Στόχος της Επιτροπής Θέσεων της ΔΗΜΑΡ για το Σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί η επεξεργασία μιας πρότασης που θα συμπεριλάβει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο σύνολό της, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην Ελλάδα.
Η πρόταση της Επιτροπής αποτελείται από τέσσερις ενότητες
1.Κριτήρια αναδιαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη
2.Πλήθος Ιδρυμάτων στην Επικράτεια
3.Φάσεις αναδιοργάνωσης του ακαδημαϊκού χάρτη
4.Αξιολόγηση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη
1.Κριτήρια αναδιαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη
Βασική αρχή οποιασδήποτε αναδιοργάνωσης αποτελεί ο καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί αυτή. Προτείνονται πέντε (5) κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:
1)     Κ.1. Χωροταξία Πανεπιστημίων & ΤΕΙ: Είναι προφανής η ανάγκη χωροταξικού εξορθολογισμού του ακαδημαικού χάρτη και η ανάγκη συγκέντρωσης τμημάτων και σχολών ενός Ιδρύματος σε μία, το πολύ δύο πόλεις, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του ενός μόνου τμήματος σε μια πόλη και να υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ περισσότερων τμημάτων και καλύτερης αξιοποίησης των υποδομών.
2)     Κ.2. Κοινοπραξίες Πανεπιστημίων, ΤΕΙ & Ερευνητικών Κέντρων: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προταχθεί η δημιουργία Κοινοπραξιών Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στη βάση της συνάφειας γνωστικών αντικείμενων, της γεωγραφικής τοποθεσίας, της συνδιαχείρισης υποδομών και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του διδακτικού & ερευνητικού προσωπικού. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα μέλη ΔΕΠ είναι περίπου 12.000, οι Καθηγητές των ΤΕΙ 1.800 και οι ερευνητές 800, καταλαβαίνει εύκολα, ότι η κινητικότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού, στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας είναι σημαντική σε επίπεδο λειτουργίας και οργάνωσης. Η πρόταξη των κοινοπραξιών εμπεριέχει ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων όπου αυτές  κριθούν απαραίτητες.
3)   Κ.3. Επικαιροποίηση Γνωστικών Αντικειμένων και δημιουργία σχολών Τα ελληνικά ΑΕΙ οφείλουν να ξανασκεφθούν ανά ίδρυμα και συνολικά τα γνωστικά αντικείμενα που υπάρχουν στα προγράμματα σπουδών. Υπάρχει αφενός μια πληθώρα τμημάτων που δεν αντιστοιχούν σε γνωστικά αντικείμενα, υπάρχουν αφετέρου εκτεταμένες αλληλεπικαλύψεις. Ταυτόχρονα πολλά τμήματα στο ίδιο ΑΕΙ με διαφορετικό τίτλο και παρεμφερή έως όμοια γνωστικά αντικείμενα ενώ απουσιάζουν σύγχρονα επιστημονικά ή και διεπιστημονικά γνωστικά αντικείμενα. Το τελευταίο συνεπάγεται συνεργασίες και συμπράξεις τμημάτων με διεπιστημονικά διεθνή κέντρα και σύνδεση με εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.Συνολικά η κατεύθυνση πρέπει να είναι ο περιορισμός των εξειδικευμένων αντικειμένων και ο προσανατολισμός σε «ευρύτερα» και επιστημολογικά σαφέστερα γνωστικά αντικείμενα, ενώ ο τεχνολογικός τομέας πρέπει να οδηγεί σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών. Ο αναστοχασμός των κλασσικών σχολών που υπάρχουν στα ελληνικά ΑΕΙ και η δημιουργία νέων μεγάλων σχολών με συγγενή γνωστικά αντικείμενα  πρέπει επίσης να απασχολήσει την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ.  
4)     Κ.4. Ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη πρέπει να συμβάλει στην στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς την ενίσχυση της παραγωγικής προσπάθειας, της οικονομικής ανάπτυξης, και της καινοτομίας. Πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του όλου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης (τεχνολογικό λύκειο, μεταλυκειακή εκπαίδευση, κατάρτιση), στον εξορθολογισμό της πυραμίδας των επαγγελμάτων και την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης. Η αναδιάρθρωση αυτή πρέπει να συνδυαστεί με την αναδιάρθρωση της οργάνωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της αγοράς εργασίας μέσω της ανάπτυξης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ). Το ΕΠΠ σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ΠΠ (που έχει υιοθετηθεί και από την UNESCO) μπορεί να δώσει ουσιαστικές δυνατότητες κινητικότητας στα επαγγέλματα, τόσο οριζόντιας μετακίνησης σε συγγενείς κλάδους, όσο και κάθετης ανέλιξης.
5)     Κ.5. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ανάπτυξη & Αγορά Εργασίας:  Προκειμένου να γίνει μια σωστή αποτίμηση της συμβολής της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της χώρας και της διεξόδού της από την κρίση, της επιστημονικής εξέλιξης και της σύνδεσης αυτής με την αγορά εργασίας είναι απαραίτητη η σύνδεση του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει σημαντικά και με έμμεσο τρόπο τον αριθμό των εισακτέων σε σχολές και τμήματα με καθαρά θεωρητική προσέγγιση της επιστήμης αλλά και σε τμήματα που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας είναι σημαντικό να έχουν προσδιορισθεί τομείς που θα πρέπει να ενισχυθούν όπως π.χ. ο τουρισμός, η ναυτιλία, κλπ και να βρεθούν τρόποι περιορισμού του φαινομένου της εξαγωγής επιστημονικού δυναμικού που έχει σπουδάσει με κρατική δαπάνη στην Ελλάδα.
2.Πλήθος Ιδρυμάτων στην Επικράτεια
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια και λαμβάνοντας ακόμη υπόψη τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας, την σημερινή δομή του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας, την ιστορικότητα των ιδρυμάτων και τις ανάγκες για αναδιαμόρφωση, προτείνεται να υπάρχουν εννέα (9) Κοινοπραξίες Ιδρυμάτων που θα αποτελούν ενιαίες οργανωτικά ενότητες και θα συμπεριλαμβάνουν τα ερευνητικά κέντρα (για τα τελευταία δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά προς το παρόν). Η παρούσα πρόταση δεν υποκαθιστά μια «τεχνική μελέτη», αλλά παρουσιάζει, τις δυνατότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος των κριτηρίων της 1ης ενότητας. Συγκεκριμένα προτείνονται:
·         Μια κοινοπραξία Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων & ΤΕΙ) ανά διοικητική περιφέρεια εκτός από την  Αττική όπου προτείνονται δύο. 
Αυτό σημαίνει :
üΜια κοινοπραξία Ιδρυμάτων σε
o        Κεντρική Μακεδονία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)
o        Πελοπόννησο (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΤΕΙ Πάτρας, ΤΕΙ Καλαμάτας)
o        Ιωάννινα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ΤΕΙ Μεσολογγίου)
o        Αιγαίο (εδώ λειτουργεί ήδη η έννοια της κοινοπραξίας νησιωτικών σχολών)
o        Θεσσαλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Λάρισας).
o        Κρήτη (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης)
o        Θράκη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΙ Καβάλας)
üΔύο κοινοπραξίες Ιδρυμάτων σε
oΑττική-Αθήνα : 1η κοινοπραξία: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Χαλκίδας, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)
2η κοινοπραξία: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.)
üΚατάργηση Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας & Στερεάς Ελλάδας
Σύνολο 9 κοινοπραξίες
3.Φάσεις αναδιοργάνωσης του ακαδημαϊκού χάρτη
Η αναδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη προτείνεται να γίνει σε τρεις (3) φάσεις. Οι φάσεις είναι διακριτές, δεν είναι όμως διαδοχικές και μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται χρονικά.
Φάση Ι: Άμεσες Διοικητικές & Χωροταξικές Αλλαγές.
Στην Φάση αυτή με κριτήρια βιωσιμότητας τμημάτων (αριθμός μελών ΔΕΠ, επάρκεια γνωστικών  αντικειμένων και διασπορά εκπαιδευτικών μονάδων) θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις τμημάτων. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται διοικητικές αλλαγές και κυρίως οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο διαχείρισης των υποδομών και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού (ΔΕΠ & διοικητικοί υπάλληλοι). Να σημειώσουμε ότι πρέπει να ληφθεί πρόνοια  προκειμένου να διατηρηθεί μια λογική ισορροπία μεταξύ των τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ως Φάση Ι, η επιτροπή θεωρεί την τρέχουσα Φάση των αλλαγών.
Φάση ΙΙ: Προσδιορισμός της γεωγραφικής διάταξης των Εκπαιδευτικών μονάδων των ΑΕΙ. Με κριτήρια δημογραφικά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά και της υπάρχουσας δομής θα πρέπει να προσδιοριστούν οι πόλεις που θα εδρεύουν οι 9 κοινοπραξίες Ιδρυμάτων
Η Φάση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, στο μέτρο που θα υπάρξουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών μονάδων και φοιτητών. Θα πρέπει να προσδιοριστεί το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές (να μην ξεπερνά τα 5  χρόνια) και θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η μετακίνηση των φοιτητών δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Για τον παραπάνω λόγο προτείνεται να δοθούν υποτροφίες ολοκλήρωσης σπουδών στους φοιτητές. Εκτιμούμε ότι το κέρδος από τα λειτουργικά έξοδα της αναδιοργάνωσης θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος υποστήριξης των φοιτητών. Γενικά το θέμα της Φοιτητικής Μέριμνας πρέπει να συζητηθεί εκ νέου με σκοπό μέσω των προτεινόμενων αλλαγών να υπάρξει ένα σύστημα μέριμνας αντίστοιχο με των υπολοίπων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Θα πρέπει βέβαια σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη και το κριτήριο της «τοπικής ιδιατερότητας», π.χ. τμήματα όπως η ιχθυοκαλλιέργεια δεν γίνεται να μεταφερθούν σε κάποια άλλη πόλη πέρα από το Μεσολόγγι ή να μην ληφθεί υπόψη ο έντονος «νησιωτικός χαρακτήρας» της χώρας και η ιδιατερότητα διαχείρισης των νησιωτικών Πανεπιστημίων στην γεωγραφική αναδιάταξη.
Φάση ΙΙΙ: Αναδιάταξη γνωστικών αντικειμένων και δημιουργία σύγχρονων σχολών, αποκατάσταση επικαλύψεων (περιορισμός των τμημάτων ανά γνωστικό αντικείμενο στη χώρα)
Βασική αρχή αποτελεί η παραπάνω αναδιάρθρωση να οδηγήσει άμεσα ή πολύ σύντομα σε πτυχία λίγων γνωστικών αντικειμένων. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν τμήματα χωρίς επικαλύψεις με κατευθύνσεις (προκειμένου να υπάρχει και εξειδίκευση) και το βασικό πτυχίο πρέπει να ανήκει σε μια γνωστική περιοχή ή να αντιστοιχεί με ένα επάγγελμα.
Υιοθετώντας Διεθνή Πρότυπα, όπως ακολουθούνται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο, προτείνεται η υιοθέτηση των τριών κύκλων σπουδών. Συγκεκριμένα στον 1ο κύκλο των Βασικών Σπουδών  να προσφέρονται προπτυχιακά προγράμματα 3 -4 ετών σε καθαρές γνωστικές περιοχές στα Πανεπιστήμια και σε συγκεκριμένα επαγγέλματα στα ΤΕΙ (εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν κατά περίπτωση τα τμήματα πενταετούς φοίτησης), στον 2ο κύκλο να γίνεται εξειδίκευση (άρα προπτυχιακά προγράμματα με πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο θα πρέπει να προσφέρονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο) και στον 3ο κύκλο σπουδών να υπάρχει μόνο η ερευνητική διάσταση.
Παρακάτω προτείνονται:
·         σχολές που θα πρέπει να έχουν οι Κοινοπραξίες ιδρυμάτων σε επίπεδο Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν όλα τα ιδρύματα τις σχολές αυτές, σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει σε μια “λογική” αναλογία το σύνολο αυτών των σχολών στα Πανεπιστήμια & ΤΕΙ. Κατά περίπτωση κάποιο Ίδρυμα θα μπορεί να συνενώνει σχολές. Το γνωστικό αντικείμενο  τμημάτων & σχολών, αποτελεί αντικείμενο μελέτης μηνών, εδώ η επιτροπή κάνει μια σύντομη ενδεικτική πρόταση
oΓια τα Πανεπιστήμια
1)      Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (με τμήματα Ιστορίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας, , Ψυχολογίας, & Ξένων Γλωσσών, κλπ)
2)      Σχολή Θετικών Επιστημών (με τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, κλπ)
3)      Σχολή Οικονομικών Επιστημών (με τμήματα Οικονομικής Επιστήμης, Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης, κλπ)
4)      Σχολή Νομικών Επιστημών
5)      Πολυτεχνική (με τμήματα, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων & Χημικών Μηχανικών) & Γεωπονική Σχολή με τμήματα (Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής, Κτηνιατρικής, κλπ)
6)      Σχολή Επιστημών Αγωγής (με τμήματα δημοτικής,  προσχολικής εκπαίδευσης και ΠΦΨ)
7)      Σχολή Επιστημών Υγείας (με τμήματα Ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής & φυσικής αγωγής.
oΓια τα ΤΕΙ
1)      Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας
2)      Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών  (με τμήματα Πληροφορικής, Ενεργειακών Μηχανικών, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Ηλεκτρονικών, Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, κλπ )
3)      Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών
4)      Σχολή επαγγελμάτων υγείας
5)      Σχολής διατροφής τεχνολογίας τροφίμων και γεωπονίας
·         Στο πλαίσιο της σύνδεσης του Τεχνολογικού Λυκείου και των ΤΕΙ, προτείνονται τα εξής:
o        Στην πρόταση νόμου για το Τεχνολογικό λύκειο προτείνεται ένα 4ο έτος, το λεγόμενο έτος εξειδίκευσης. Η προσθήκη αυτή είναι απαραίτητη διότι οι ανάγκες της αγοράς απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση και τα δημόσια ΙΕΚ φθίνουν συνεχώς. Προφανώς δεν είναι δυνατόν τα ιδιωτικά ΙΕΚ να μονοπωλήσουν τη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Το 4ο έτος θα δίνει στους απόφοιτους του Τεχνολογικού λυκείου (ΤΛ) πτυχίο ειδικότητας (Δίπλωμα) βαθμού 3. Οι απόφοιτοι του έτους εξειδίκευσης που είναι κάτοχοι Διπλώματος θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις και κατά ένα ποσοστό στις αντίστοιχες σχολές των ΤΕΙ.
o        Τα ΑΤΕΙ μπορούν να αναλάβουν «υπό την προστασία» τους τα ΤΛ με τις συναφείς προς αυτά ειδικότητες. Συγκεκριμένα τα ΤΕΙ:
ü      ειδικά στην επαρχία όπου τα σχολικά εργαστήρια (ΣΕΚ) είναι υποβαθμισμένα, θα μπορούσαν να διαθέτουν τα δικά τους εργαστήρια στους μαθητές των ΤΛ και με το δικό τους τεχνικό προσωπικό.
ü      μπορούν να συμβάλουν στη συγγραφή των νέων βιβλίων ειδικοτήτων του ΤΛ.
ü      μπορούν να αναλάβουν με το εξειδικευμένο προσωπικό τους, την εκπαίδευση στο 4ο έτος εξειδίκευσης (με δεδομένη την απουσία διορισμών στη Μέση εκπαίδευση.
ü      μπορούν να προσφέρουν σεμινάρια επιμόρφωσης τεχνικών μαθημάτων σε καθηγητές των ΤΛ.
ü      μπορούν να διοργανώνουν τμήματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, δηλαδή να παίζουν το ρόλο των δημόσιων ΙΕΚ. Ο απόφοιτος του 4ου έτους του ΤΛ κάτοχος διπλώματος τύπου 3 θα μπορεί να παρακολουθεί κάποιο μονοετή ή διετή κύκλο σπουδών στο ΤΕΙ και να αναβαθμίζει το δίπλωμά του.
4.Αξιολόγηση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη
Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης αποτελεί η αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση – αξιολόγηση του νέου συστήματος.
Είναι απολύτως αναγκαίο να ενεργοποιηθεί και να ενισχυθεί η ΑΔΙΠ, θα πρέπει όμως να εξασφαλισθεί η θέσπιση ενός απλού συστήματος παρακολούθησης, το σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων και το χαμηλό κόστος αξιολόγησης των τμημάτων.
Το Σύστημα αξιολόγησης πρέπει να αποτελείται από λίγους δείκτες, ομαδοποιημένους στις εξής ενδεικτικές κατηγορίες:
·Αξιολόγηση των Υποδομών και των Διοικητικών Υπηρεσιών
·Αξιολόγηση  του Διδακτικού & Ερευνητικού Έργου
·Παρακολούθηση της Επαγγελματικής Αποκατάστασης των Αποφοίτων
Προτείνεται η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων να γίνεται με την κατάλληλα σταθμισμένη περιοδικότητα, ενώ τέλος το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά κάνοντας χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνίας.

....................................................................................

Συνέντευξη Τύπου του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και το σχέδιο «Αθηνά»

Συνέντευξη Τύπου για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και το σχέδιο «Αθηνά» θα παραχωρήσει ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, την Πέμπτη 07/02/2013 στις 12 μμ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος (Αγ. Κωνσταντίνου 40). Την πρόταση θα παρουσιάσουν οι : Δημήτρης Κυρτάτας (Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Μάνια Μαύρη (Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου), Γιώργος Μιαούλης (Καθηγητής τμ. Πληροφορικής ΤΕΙ Αθήνας) και η Μαρία Ρεπούση (Αν.καθηγήτρια ΑΠΘ, βουλευτής Α΄Πειραιά, υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ.)