Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

22 Ιανουαρίου 2013

Εκδηλωση της ΔΗΜΑΡ για ρατσισμο και νεοναζισμο



Με επιτυχία, χάρη στην ανταπόκριση του κοινού αλλά και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα (21 Ιανουαρίου) η Δημοκρατικής Αριστερά Ν. Ιωνίας με θέμα «Κρίση και πολιτικός εξτρεμισμός: ρατσιστική έξαρση και νεοναζισμός».
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της οργάνωσης Βαγγέλης Ρολόγης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος της οργάνωσης είναι η συνεχής ανοιχτή επικοινωνία και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία με εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για γενικότερα πολιτικά και τοπικά ζητήματα.
Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Α΄’ Αθήνας αναφέρθηκε στην ενίσχυση των άκρων μετά τον Ιούνιο με την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους προπηλακισμούς, τις επιθέσεις και τον προκλητικό λόγο εντός και εκτός κοινοβουλίου που τείνει να μην αποτελεί πλέον είδηση. Μίλησε για την προσπάθεια καλλιέργειας εμφυλιοπολεμικού κλίματος και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει δυναμική και ξεκάθαρη απάντηση της δημοκρατίας απέναντι στα άκρα και στη βία.

Η αν. καθηγήτρια του Παντείου Βασιλική Γεωργιάδου αναφέρθηκε στην έξαρση και οργάνωση του δεξιού εξτρεμισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην καθυστέρηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσει την «ορατότητα» της εξτρεμιστικής δεξιάς, ώστε να μην αναδειχθεί σε παράγοντα της πολιτικής ζωής. Τόνισε επίσης την ανάγκη συναινέσεων και συνεργασίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιχειρημάτων της ακροδεξιάς και του εξτρεμισμού.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου μίλησε για τα αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων, τόσο σε αριθμό, όσο και σε αγριότητα με αποκορύφωμα τη ρατσιστική δολοφονία του νεαρού Πακιστανού μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν τυχαίο, αλλά προδιαγεγραμμένο γεγονός». Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργία συνταγματικού τόξου που θα αντιμετωπίσει τη ρατσιστική βία ως εγκληματική πράξη με βάση τον ποινικό κώδικα.

Τέλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς αναφέρθηκε στη δημιουργία, στη δράση και στις μεθόδους της Χρυσής Αυγής με επιθέσεις όχι μόνο σε μετανάστες, αλλά και σε αριστερές και ειρηνόφιλες οργανώσεις, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μια εγκληματική οργάνωση χρηματοδοτείται από τους πολίτες, μέσω της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και μέλος της γραμματείας της οργάνωσης Έφη Παγκάλου, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό.
Παραβρέθηκαν επίσης το μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης. Από τη Ν. Ιωνία ο Αντιδήμαρχος της Ν. Ιωνίας Γιάννης Κολμανιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μανούρης, επικεφαλής της παράταξης «Ιωνία Νέα Άποψη», Λάζαρος Βουδούρης και Ρεγγίνα Ουσταμπασίδου, ο πρώην δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης Θέοδωρος Σφυρής και ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Νάστος, ενώ το ΠΑΣΟΚ της Ν. Ιωνίας εκπροσώπησε ο Κώστας Κουλούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου