Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

19 Μαΐου 2012

Φώτης Κουβέλης: Ομιλία στην ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο Τρίτος πόλος

   "Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι άλλο: σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή; Θέλω να είμαι κατηγορηματικός : αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Την σημαία αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την σηκώσει και ας μην αμφιβάλλει κανείς: θα την σηκώσει."

Αγαπητές φίλες και φίλοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς

Στο πρόσωπό σας θέλω να ευχαριστήσω τους  386.116 ψηφοφόρους που μας έστειλαν στη Βουλή για να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό. Είπα προεκλογικά ότι θα τιμήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους μας.
Κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, μας δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνουμε αυτή την σχέση εμπιστοσύνης και με πολίτες που δεν μας ψήφισαν, αλλά επικρότησαν τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο ενεργήσαμε ως κόμμα τις κρίσιμες αυτές ημέρες.

Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να μην πάμε σε εκλογές και να έχει η χώρα κυβέρνηση, η οποία θα ενσωμάτωνε το σύνθετο μήνυμα των εκλογών. Ουσιαστικά, χωρίς να έχουμε τυπικά το δικαίωμα, σηκώσαμε από κάτω την διερευνητική εντολή και γύρω από την πρόταση μας για οικουμενική κυβέρνηση κινήθηκε  όλη η συζήτηση.
 Προηγουμένως, όταν η διερευνητική εντολή ήταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε την στήριξη μας σε μια κυβέρνηση με ισχυρή την παρουσία της Αριστεράς, η οποία βεβαίως θα έπρεπε να έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Αποδείχθηκε  ότι το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης.
 Από τη πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει να σύρει την χώρα σε εκλογές και πάλι όχι για να κυβερνήσει, αλλά για να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθυνθώ σε εκείνους τους πολίτες που ενώ επικροτούν την υπεύθυνη στάση της ΔΗΜΑΡ, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και μας ζήτησαν, μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε λύση, να σηκώσουμε την εντολή και να σχηματίσουμε κυβέρνηση με όσους συμφωνούσαν στο δίπολο : αγκύρωση στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Καταλαβαίνω την αγωνία τους για τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται , για την ανάγκη να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση και θέλω να τους πω ότι η άρνηση μας δεν οφείλεται σε ευθυνοφοβία. Κάθε άλλο και αυτό θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα. Οφείλεται στην εκτίμηση μας ότι αυτή η κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα στηριζόταν στις δυνάμεις που ηττήθηκαν λόγω της προσήλωσης τους στο μνημόνιο, δεν θα είχε ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα μπορούσε να σταθεί, σύντομα θα κατέρρεε ενώ θα άφηνε παράλληλα χώρο για  ανέξοδη και ανεύθυνη δημαγωγία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, προχωράμε λοιπόν σε εκλογές. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας και μαζί σε όλο τον ελληνικό λαό, σε ένα σκηνικό που προσπαθούν διάφορες πολιτικές δυνάμεις να διαμορφώσουν και που ο λαός πρέπει να αποτρέψει. Πρόκειται για  μια  καρικατούρα δικομματισμού, για ένα επικίνδυνο λαϊκίστικο δίπολο που αποσκοπεί την παγίδευση των πολιτών. Από την μια οι συσπειρωμένες δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας» που ξαναμπαίνουν στα διαμερίσματα όχι γιατί συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, επισείοντας τον κίνδυνο μιας αριστεράς που κινείται σε αντιευρωπαϊκή τροχιά.

Η δεξιά θα κινηθεί με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές, με τις οποίες κινείται η δεξιά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδα. Είναι η πολιτική που αρχίζει ακόμα και στην Γερμανία να ηττάται και θα είναι παράδοξο να επικρατήσει αυτή την στιγμή – έστω και προσωρινά – στη χώρα μας που τόσο υπέφερε από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια αμετανόητη δεξιά του χτες, χωρίς πρόγραμμα και όραμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Όμως ο κίνδυνος ενίσχυσης της είναι υπαρκτός αν απέναντι σε αυτή την δεξιά οι πολίτες βλέπουν μόνο τον πόλο μιας λαϊκίστικης και ανεύθυνης αριστεράς που ανοιχτά ερωτοτροπεί με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή η αριστερά δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα. Αυτή η αριστερά την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση ενώ, όταν απευθύνεται στον Μπαρόζο, περιορίζεται στην επανεξέταση. Με δυο λόγια, ψαρεύει στα θολά νερά. Αυτή η Αριστερά αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις της παραδοσιακής αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ και κλίνει το μάτι στο λαϊκισμό,  φτάνοντας να προτείνει για πρωθυπουργό τον Γεράσιμο Αρσένη. Αυτή η Αριστερά δεν είναι η δική μας Αριστερά και ας μην ματαιοπονούν με προσχηματικές «επιθέσεις φιλίας».
Αυτό το ψευδεπίγραφο δίπολο, από τη μια η νεοφιλελεύθερη φιλοευρωπαϊκή δεξιά και από την άλλη η άλλη, η λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή στην ουσία της, αριστερά εξυπηρετεί και τους δύο. Η δεξιά θα κακοποιήσει την υπόθεση του ευρωπαϊσμού, αλλά θα εισπράξει από τον φόβο απέναντι στην ανεύθυνη Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει -  γιατί δεν μπορεί - να κυβερνήσει, θα περιοριστεί να καθίσει στις δάφνες της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το σχέδιο που βολεύει και τους δυο. Η δεξιά θα προβάλλει μόνο το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι άλλο: σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή; Θέλω να είμαι κατηγορηματικός : αν πάμε σε εκλογές με μόνο αυτούς τους δυο πόλους, αν ο πολίτης δεν δει μπροστά του ένα τρίτο πόλο, αριστερό και ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, βαθειά μεταρρυθμιστικό, η χώρα θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Την σημαία αυτού του τρίτου πόλου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί σήμερα αξιόπιστα να την σηκώσει και ας μην αμφιβάλλει κανείς: θα την σηκώσει.
 Ο χώρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και σοσιαλιστικής παράταξης θα συγκροτηθεί σε νέα βάση με αξιόπιστα πρόσωπα. Καλώ όλους τους πολίτες που εμφορούνται από τις ιδέες του αριστερού ευρωπαϊσμού, που πιστεύουν στην ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων να έρθουν δίπλα μας, να μας δώσουν δύναμη και να πάρουν δύναμη και θάρρος από την αποφασιστικότητα μας. Σας το λέω με βεβαιότητα: θα την κερδίσουμε αυτή την μάχη.
Προχωρώντας προς τις εκλογές, ο πολίτης θέλει αυτή τη φορά καθαρές εξηγήσεις και δεσμεύσεις. Αυτή την φορά θα ακούσει περισσότερο τα προγράμματα και λιγότερο τα συνθήματα. Γιατί και από την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία των διερευνητικών εντολών έγινε σοφότερος, γνώρισε την κραυγαλέα απόσταση λόγων και έργων. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
 Θα αξιοποιήσουμε το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Γερμανία, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.
Σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευτούμε για την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου  να υπάρξουν και θέσεις εργασίας.

Οι δεσμεύσεις για νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 με στόχευση τις συντάξεις και το  κοινωνικό  κράτος, θα παλέψουμε για να  υποκατασταθούν από :
-      Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι με περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.
-      Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.
 Αυτά θα είναι τα άμεσα μέτρα και η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται. Και θέλω να το πω καθαρά: η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του, πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και όσο ισχυρότερη βγει η ΔΗΜΑΡ, και ο τρίτος πόλος που συγκροτεί, από την κάλπη τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, ικανή να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρώπη και να προχωρήσει στη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Και θέλω επίσης να το ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν. Σε ό,τι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές. Όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του Τομέα Θεσμών, Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ για τον Niko Ago

 Ανακοίνωση του Τομέα Θεσμών, Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων της ΔΗΜΑΡ για τον Niko Ago
Η απέλαση του Niko Ago, γνωστού δημοσιογράφου και συμπολίτη μας για πάνω από είκοσι χρόνια, αναδεικνύει τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα της αποσπασματικής μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας. Όταν το ίδιο το κράτος δημιουργεί «παράνομους» μετανάστες και οι πολιτικοί αναδεικνύουν το μεταναστευτικό μόνο για λόγους εκλογικής πελατείας, αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί και δε θέλει επί της ουσίας να παρέμβει στην επίλυση έντονου κοινωνικού φαιινομένου με τρόπο δίκαιο, ορθολογικό και δημοκρατικό και με τον τρόπο αυτό τιμωρεί έντιμους ανθρώπους, οικογενειάρχες και εργαζόμενους οπως τον Niko Ago.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την Πολιτεία να αναστείλει τη διαταγή απέλασης σε βάρος του Niko Ago.

Και με αυτήν την αφορμή, η Δημοκρατική Αριστερά με ολοκληρωμένες προτάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας – από την ένταξη μέχρι και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών - καλεί όλα τα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς σε διάλογο, μακριά από λαϊκισμούς και εύκολα συνθήματα, να χαράξουμε συλλογικά και συνεναιτικά τις κατευθύνσεις της χώρας μας με στρατηγικό στόχο την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας με δημοκρατία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

11 Μαΐου 2012

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος PDF Εκτύπωση E-mail
    Video ΕΔΩ
Σας χαιρετίζω θερμά όλες και όλους . Σας συγχαίρω για την εκλογή σας και θέλω στο πρόσωπο σας να χαιρετίσω όλους τους υποψηφίους του κόμματος, όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, που έδωσαν με  αυταπάρνηση την εκλογική μάχη. Πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Συγκεντρώσαμε ψύχραιμη ψήφο, την εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία εκτός από την καταδίκη του δικομματισμού αναζητούσε και ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση.

   6,11% των ψηφοφόρων επέλεξαν την πολιτική που προτείναμε και συμπυκνώθηκε στο δίπολο : παραμονή της χώρας στο ευρώ, σταδιακή αποδέσμευση  από το μνημόνιο. Σήμερα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του λαού εξοικειώθηκε με αυτήν την πολιτική πρόταση  και , όπως θα παρατηρήσατε, γύρω από αυτήν την πρόταση διεξάγεται η συζήτηση κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Πρόκειται για μια εγγραφή πολύτιμη και για άμεση αξιοποίηση.

    Και το λέω αυτό γιατί, η σημερινή μας συνάντηση δεν θα ασχοληθεί με την οργάνωση της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας στην επόμενη Βουλή. Έτσι θα έπρεπε να γίνει,  αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους δεν θα είναι αυτή η δουλειά μας σήμερα. Δεν θέλω να προτρέξω, εμείς σεβόμαστε τους δημοκρατικούς συνταγματικούς θεσμούς και θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας ότι θα αποδείξουν όλοι ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και θα κάνουν τις αναγκαίες μετατοπίσεις ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς δείξαμε τον δρόμο με την πρόταση μας.

Προτείναμε την συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα  της λαϊκής ετυμηγορίας.

Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και  χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον  για  να πετύχει θετικά  αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.
Καταθέσαμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη  συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο.  
Και επαναλαμβάνω ότι ούτε η ΔΗΜ.ΑΡ. ούτε εγώ προσωπικά διεκδικούμε κάτι περισσότερο από την ικανοποίηση ότι συμβάλαμε στην εξεύρεση λύσης σε μια δύσκολη στιγμή. Και αυτό για να τελειώνουμε με παραμύθια και με όλους εκείνους που νομίζουν ότι η πολιτική είναι συνώνυμη της προσωπικής φιλοδοξίας . Εμείς βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα.
Θα περιμένουμε λοιπόν. Αλλά είναι προφανές από τις αντιδράσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει γιατί από την πρώτη στιγμή ήθελε εκλογές. Και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα που θα ήταν σε αρμονία με την λαϊκή βούληση και την διάταξη των συσχετισμών των κομμάτων.
Εμείς εξ άλλου έχουμε έγκαιρα ξεκαθαρίσει την θέση μας ότι σε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  δε θα συμμετέχουμε. Ας το πούμε για άλλη μια φορά για όσους θέλουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας και να μας επιτίθενται : σε κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ  η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν θα συμμετέχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πήρε ψήφο στο όνομα της «κυβέρνησης  της Αριστεράς». Πήρε την διερευνητική εντολή για να συγκροτήσει μια τέτοια κυβέρνηση και την μετέτρεψε σε προεκλογικό του διήμερο . Εμείς του είπαμε να προχωρήσει και να συγκροτήσει κυβέρνηση με όσες δυνάμεις θα του δώσουν στήριξη ώστε να έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αρνήθηκε και τώρα αρνείται και την πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι επείγονται για εκλογές και απλώς δεν το λένε αλλά όλοι πλέον το καταλαβαίνουν.

     Αν λοιπόν δεν υπάρξει κάποια  διαφοροποίηση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε για εκλογές.  Δεν τις θέλαμε, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας- και ακόμα περισσότερα- για να μην γίνουν, αλλά εφόσον γίνουν είμαστε έτοιμοι - σε θέση μάχης. Ο κόσμος που ψήφισε ΔΗΜ.ΑΡ. έδωσε θετική ψήφο. Και όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η δική μας πρόταση ήταν η μόνη που έδινε διέξοδο. Θέλουν να στήσουν ένα  δίπολο, κακέκτυπο του δικομματισμού που ταλαιπώρησε την χώρα.

Ε, λοιπόν όχι. Υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο δρόμος του αριστερού ευρωπαϊσμού, ο δρόμος των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο δρόμος της ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτήν την σημαία σηκώνουμε και καλούμε τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω μας. Να μας δώσουν κι άλλη  δύναμη για να την κάνουμε δύναμη για την χώρα και την κοινωνία.

10 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις διερευνητικές εντολές


Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις διερευνητικές εντολές

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση.

Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του για την ελληνική οικονομία, η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την Ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση. Η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων ακυρώνει οποιαδήποτε λύση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει σταθερά στη ρεαλιστική κατεύθυνση της σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο μέσα από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας αλλά και τη σταθερή προσήλωση στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.

7 Μαΐου 2012

Ποιοι είναι οι 19 βουλευτές που εκλέγει η ΔΗΜΑΡ


Mε 19 βουλευτές θα εκπροσωπηθεί στο νέο κοινοβούλιο η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Από το ψηφοδέλτιο επικρατείας εκλέγεται βουλευτής ο Σπύρος Λυκούδης. Αναλυτικά οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με την ΔΗΜΑΡ ανά εκλογική περιφέρεια:

Β’ Αθηνών
Φώτης Κουβέλης,
Γρηγόρης Ψαριανός
Οδυσσέας Βουδούρης
Α’ Αθηνών
Γιάννης Πανούσης
Α’ Πειραιώς
Μαρία Ρεπούση
Β’ Πειραιώς
Μαρία Γιαννακάκη
Α’ Θεσσαλονίκης
Ασημίνα Ξηροτύρη
Β’ Θεσσαλονίκης
Νικόλαος Γραικούσης
Αχαϊα
Νίκος Τσούκαλης
Αιτωλοακαρνανία
Παύλος Θεοδωρίδης
Αττική
Βασίλης ΟΙκονόμου
Κοζάνη
Θεοδώρα Τσικαρδάνη
Λάρισα
Θωμάς Ψύρρας
Μαγνησία
Πάρις Μουτσινάς
Σέρρες
Φωτίου Ευάγγελος
Εύβοια
Αναγνωστάκης Δημήτριος,
Ηράκλειο
Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Τρίκαλα
Γιώργος Κυρίτσης

-------------------------------------------------------------------
Την 22/10/2012 ο Βουλευτης Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννακης με επιστολή του αναξαρτοποιήθηκε

6 Μαΐου 2012

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

«Ο Ελληνικός λαός μίλησε και καταδίκασε τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Καταδίκασε  τις πολιτικές του μνημονίου.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτυπώνει τις επιλογές του λαού και ανατρέπει το δικομματικό σύστημα. Αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.

Εκφράζουμε, ταυτόχρονα, την έντονη ανησυχία μας για την παρουσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στη βουλή.
Η  εντολή του λαού είναι σαφής.
Απαιτείται  αλλαγή πολιτικής. Απαιτείται προοδευτική πολιτική με  ανάπτυξη, με κοινωνικές προτεραιότητες, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, δίκαιη κατανομή των βαρών.
Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει τις προεκλογικές της  δεσμεύσεις.
Δεν θα συμβάλλουμε στη συνέχιση  των πολιτικών που εξαθλιώνουν το λαό και την κοινωνία, και δεν θα δώσουμε δημοκρατικό, αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια πολιτική.
Θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις :
Απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός.
Για τη ΔΗΜΑΡ το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια σημαντική επιτυχία  και ταυτόχρονα ενθάρρυνση.
Είμαστε μία νέα πολιτική δύναμη. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Με ζωή μικρότερη από δύο χρόνια.
Πετύχαμε δυναμική πολιτική παρουσία.
Οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τους ευχαριστούμε.
Την εμπιστοσύνη τους θα την τιμήσουμε και θα την κάνουμε δύναμη για την Ελλάδα και την κοινωνία.»

4 Μαΐου 2012

Μήνυμα του Γραμματέα της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς,Σπύρου Λυκούδη

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Έχουμε μπροστά μας δύο 24ώρα μέχρι την ώρα της κάλπης.
    Να μην χάσουμε ούτε λεπτό!
    Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν αναποφάσιστοι περιμένουν μια προτροπή, τον θετικό λόγο, το λόγο της πολιτικής ελπίδας.

    Σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά σε κάθε χώρο που βρίσκονται συμπολίτες μας, να βρεθούμε δίπλα τους με τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
    Το δικό μας κόμμα που δεν επένδυσε μέχρι σήμερα στην τυφλή και απολίτικη οργή, αλλά πρόβαλε θετικά τις μόνες ρεαλιστικές και υπεύθυνες πολιτικές εξόδου από την κρίση, έχει περισσότερη ανάγκη από οποιονδήποτε άλλον να βρεθεί αυτές τις ώρες πλάι στους πολίτες που ακόμα προβληματίζονται.

    Μέχρι την ώρα της κάλπης, μέχρι την τελευταία στιγμή, όλοι και όλες μας, οι υποψήφιοι/ες, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, πόρτα-πόρτα, δίνουμε τον καλό αγώνα..

    Με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για την κοινωνία και την Αριστερά!

2 Μαΐου 2012

Το εκλογικο κιοσκι της ΔΗΜΑΡ Φιλαδελφειας-Χαλκηδονας στην πλατεία Πατριαρχου

Στο ξεκινημα
Σε λειτουργια
Λουλουδια και περγκολες




Η Εφη Παγκαλου στη δραση

Τζενη Λατσωνα & Δ. Χατζησωκρατης την 1η Μαϊου
Το κιοσκι λειτουργει καθε μερα 11-1 το πρωι και 7-10 το βραδυ, υπαρχουν ψηφοδελτια και υλικο υποψηφιων της Β Αθηνων.