Θεμελιώδεις αρχές

...«δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση»...

29 Οκτωβρίου 2011

Η ΔΗΜΑΡ πλησιαζει το 5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής 29-30/10/11


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής 29-30/10/11:

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σήμερα, οι πολίτες απαντούν: ΝΔ 22,2%, ΠΑΣΟΚ 14,7%, ΚΚΕ 9,1%, ΛΑΟΣ 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,8%.

Με αναγωγή των ποσοστων αυτών η ΔΗΜΑΡ πλησιάζει το 5%

27 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την επέτειο της 28ής Οκτωβρίου


Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια μεγαλειώδη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού λαού στην πάλη του απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό.
Η μάχη των ελλήνων κατά του Άξονα και η ΕΑΜική εποποιία στη συνέχεια,  θα είναι πάντα στις συνειδήσεις μας η μεγάλη προσφορά του έθνους στην αποτροπή της φασιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
Το μήνυμα της 28ής Οκτωβρίου είναι και σήμερα σημαντικό γιατί συμπίπτει με μια εποχή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις, στηριγμένες στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η πάλη απέναντι σε αυτές τις λογικές παραμένει και σήμερα βασικό καθήκον των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανοιχτή κοινωνία.
Σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει τον αγώνα του για μια κοινωνία όρθια, μια κοινωνία που διεκδικεί να αποκρούσει την οικονομική και γενικότερη κρίση και να μετατοπίσει την πολιτική ζωή σε ουσιαστικά προοδευτικές και δημοκρατικές κατευθύνσεις.

26 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις μαθητικές παρελάσεις



Οι νέες και οι νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο θεσμό των μαθητικών παρελάσεων.

Υπογραμμίζουμε ότι:  Η Ιστορική μνήμη  δεν διατηρείται από τις παρελάσεις στρατιωτικού τύπου, αλλά μέσω σωστής, ουσιαστικής και αντικειμενικής διδασκαλίας στα σχολεία.  Η ιστορία για την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό είναι θέμα συνείδησης και όχι  παρέλασης.
Αντιλαμβανόμαστε την οργή των νέων που δεν βλέπουν πλέον καμία προοπτική για το μέλλον τους. Παρά  τη διαφωνία μας με τις παρελάσεις υποστηρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις από μερίδα συνδικαλιστών.


20 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις διήμερες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις 19-20/10/11


Η Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει την αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας στις διήμερες πανελλαδικές συγκεντρώσεις.
 
Οι μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών αποτελούν ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία της ΕΕ για αλλαγή πορείας. Η υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, αποτελεί τη σταθερή διεκδίκηση για τις δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς. 

Καμία πράξη βίας, δεν μπορεί να αμαυρώσει τις ογκώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού σε όλη τη χώρα. Eίναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι σήμερα οι χιλιάδες διαδηλωτές απώθησαν και απομόνωσαν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι, για μια ακόμη φορά, επιχείρησαν να πλήξουν το μαζικό λαϊκό κίνημα.

O Σταυρος Κοντος για την κρίση στο Δημοτικο Συμβουλιο Φιλαδελφειας Χαλκηδονας


Το τελευταίο διάστημα η Πόλη μας βιώνει πρωτόγνωρες διαδικασίες και μεθοδεύσεις στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις απόδοση των υπηρεσιών του Δήμου. Τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση της 18/10/2011 δυναμιτίζουν τους θεσμούς και την λαϊκή βούληση.

Δείτε τα video
http://www.youtube.com/watch?v=AE1WIogwkfA&feature=mfu_in_order&list=UL

 Μονη λυση η παραίτηση Γρετζελια
http://www.youtube.com/watch?v=LwANkxP-NT0&feature=related

7 Οκτωβρίου 2011

Σε δημοσκοπικη ανοδο η ΔΗΜΑΡ στο 5% εφτασε τον Οκτωβριο

Σε Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.015 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, από 29/09-04/10/2011, η οποια πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η ΔΗΜΑΡ έλαβε ως προθεση ψηφου 5%

Οι αντίστοιχες τιμες στην δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου ήταν:

4 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM για τα δικαιώματα του Champions League


Το θέμα της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα του Champions League φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Επικρατείας. Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Νίκος Τσούκαλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Θανάσης Λεβέντης, έχει ως εξής:

Την στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας - απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM ( την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής.

Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17 αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος ( η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

• Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου για το χρηματικό αντίτιμο της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ;
• Το ποσό αυτό θεωρείται αναλογικό, όταν οι αντίστοιχες προσφορές των ιδιωτικών καναλιών ήταν πολύ μικρότερες;
• Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ από τη συγκεκριμένη συμφωνία;

ΔΗΜ. ΑΡ. : Πολιτική και όχι ζήτημα ζωοφιλίας η στάση μας απέναντι στα ζώα...


Δήλωση του γραμματέα της Οργάνωσης Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θέμη Δημητρακόπουλου, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα
 
 
Σε εποχές όπου διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της κοινωνίας και το επίπεδο ζωής και εργασίας όλων μας υποβαθμίζεται εξουθενωτικά, ακούγεται ίσως υπερβολικό και εξεζητημένο να υπερασπίζεται κανείς τα δικαιώματα στην επιβίωση και την ευζωία και των υπόλοιπων πλασμάτων του πλανήτη μας. Κι όμως… Η στάση μας απέναντι στα υπόλοιπα ζώα βρίσκεται, με κάποια έννοια, στην καρδιά της σημερινής πλανητικής οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης.

Γιατί αν δεχτούμε ότι στη φύση επικρατεί το «δίκαιο του ισχυρού» και άρα το είδος μας ως το ισχυρότερο έχει το δικαίωμα της κατά βούληση νομής των ζωικών πόρων, τότε γίνεται φανερό ότι το παιχνίδι είναι χαμένο για τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη. Αλλά όχι μόνο: αποδεχόμενοι και εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά μας το «δίκαιο του ισχυρού» στη σχέση μας με τα άλλα, τα «κατώτερα» ζώα, στην ουσία απεμπολούμε το ηθικό και πολιτικό μας δικαίωμα να το αμφισβητήσουμε απέναντι στους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ισχυρούς του κόσμου ετούτου που, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην παρούσα βαθιά κρίση του καπιταλισμού, δεν διστάζουν να τσαλαπατήσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους προκειμένου να επιβάλουν την εξουσία τους στις ζωές μας (όμως σκεφτείτε: μήπως κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο, έστω ασυνείδητα, επιβάλλοντας την εξουσία μας στις ζωές των άλλων πλασμάτων-συγκατοίκων μας στη Γη;).

Η κρίση που βιώνουμε πλανητικά, κι όχι μόνο στη χώρα μας, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όσο δεν αλλάζει ριζικά το αδιέξοδο καταναλωτικό μοντέλο που έχει επιβληθεί στις δυτικές κοινωνίες, φιλοδοξώντας μάλιστα μέσω της παγκοσμιοποίησης να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, και το οποίο βασίζεται στην αντίληψη ότι οι άνθρωποι, ως περιούσιο είδος, δικαιούνται να εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτα τα υπόλοιπα ζωικά είδη και τον πλανήτη.

Όσο αρνούμαστε να δούμε ότι το ζήτημα της στάσης μας απέναντι στα υπόλοιπα ζώα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό κι όχι ζήτημα ζωοφιλίας, όσο κεντρικές αξίες του σημερινού κόσμου εξακολουθούν να είναι η επιβολή και η απληστία των δυνατών απέναντι στους αδύναμους –όπου, στους αδύναμους, περιλαμβάνονται φυσικά και τα υπόλοιπα ζωικά είδη– κρίσεις σαν τη σημερινή θα ξεσπάνε όλο και πιο συχνά και με ολοένα μεγαλύτερη ένταση

2 Οκτωβρίου 2011

Καταλήψεις στα σχολεία : Ανακοίνωση της Νεολαίας Δημοκρατικής Αριστεράς



Η νέα σχολική χρονιά άρχισε για το «νέο σχολείο» με τις συνηθισμένες  ελλείψεις σε προσωπικό  και μία  έλλειψη – έκπληξη :  Το «νέο σχολείο» ξεκίνησε χωρίς  βιβλία με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών.
Κατανοούμε τις αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας, όμως ως νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστηρίζουμε σταθερά την ανάγκη για ανοικτά σχολεία. Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται μέσα στις αίθουσες, σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και παλεύοντας με όσα μέσα υπάρχουν για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
2/10/11  -  Νέες και Νέοι Δημοκρατικής Αριστεράς

1 Οκτωβρίου 2011


Η εργασιακή εφεδρεία ισοδυναμεί με αργή, αλλά βέβαιη απόλυση του εργαζομένου. Είναι ένα μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό, καθώς οι απολύσεις αυτές θα γίνουν χωρίς τις εγγυήσεις του δικαίου των απολύσεων, δεδομένου ότι το καθεστώς της εφεδρείας δεν συνδέεται με την καταβολή αποζημίωσης. Απουσιάζει δε και το σκέλος της τυπικής νομιμότητας από τη στιγμή που σε μια σειρά οργανισμών ζητείται να καταρτίσουν καταστάσεις με προσωπικό που θα τεθεί σε εφεδρεία, ανεξάρτητα αν το προσωπικό τους είναι πλεονάζον ή όχι.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.

Τα αλλεπάλληλα,  άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν με ταχύτητα σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία. Η χώρα πρέπει να προωθήσει και να αναδείξει στην Ευρώπη την αναγκαιότητα διακανονισμού του χρέους σε διακρατικό κοινοτικό επίπεδο. Όσο και αν ματώσει η κοινωνία, το  οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να επιλυθεί, χωρίς αυτόν το διακανονισμό.